skip to Main Content

GaMLESTADENS FABRIKER

GaMLESTADENS FABRIKER

MYLLRANDE FRAMÅTANDA SEDAN 1729

Gamlestadens Fabriker är en plats för innovatörer och kreatörer. Ett färgstarkt och dynamiskt nav där det stora bolaget ligger vägg i vägg med en flygfärdig startup. Här uppstår unika möten mellan historia och myllrande framåtanda. Mellan city och förort, struktur och kreativitet.

DET ÄR NÅGOT MED LUFTEN

Gamlestaden har alltid varit ett drivhus för innovation. Det var här Gustav II Adolf kom på att man skulle flytta staden Nya Lödöse till en plats närmare handel och sjöfart. Detta var 1621 och den nya staden fick heta Göteborg. Hundra år senare började bröderna Sahlgren förädla socker i Gamlestaden. Startupen flög, och ganska snart var Sahlgrenska sockerbruket ett av Europas största.

På 1800-talet ställde området om från socker till bomull och kom att bli Skandinaviens största spinneri. Och vid 1900-talets början utvecklade spinneriets driftsingenjör, Sven Wingqvist, det sfäriska kullagret. Och sedan har det så att säga rullat på.

1990-talets förändrade medielandskap suddade ut gränserna mellan olika kreativa verksamheter och gav upphov till nya behov. De gamla fabrikslokalerna blev till ett center för film och foto, och bland annat bygges norra Europas största TV-studio, som fortfarande används av Warner Bros. Idag är Gamlestadens Fabriker även platsen för YESBOX, Göteborgs entreprenörskvarter och inkubatorhub för entreprenörer och innovatörer. Här sitter NA-KD som sedan starten stakat ut sin egen väg i den globala modeindustrin. Här bygger det prisade food-techbolaget Mycorena sitt innovationscenter för hållbara veganska livsmedel. Entreprenören Easy Living driver butik med noga utvald vintage-inredning och konst, och VÄRT driver både ett hållbarhetslab och frågor kring cirkulärekonomi.

HEMVIST FÖR UPPFINNARJOCKAR

Gamlestadens Fabriker är ett färgstarkt och dynamiskt nav. Här möts gammalt och nytt, historia och framtid, etablerat och entreprenörskap. Det är helt enkelt hit du beger dig när du har en bra idé.

Nu utvecklar vi området inför nästa innovationsepok. Läs mer!

TIDSLINJE

Utforskaren

Projektstart 2022

Möjlig inflytt 2025

Fabrikören

Projektstart 2022

Säljstart 2022

Regissören

Projektstart 2022

Möjlig inflytt 2025

Innovatören

Projektstart 2025

Möjlig inflytt 2026

Hotellet

Projektstart 2025

Möjlig inflytt 2027

Plisseringen

Projektstart 2022

Möjlig inflytt 2025

Back To Top